Klik Untuk Tawaran Hebat!

Tuesday, December 18, 2012

Siput Bakau: Tangkap, Rebus & Makan


Korang suka makan siput sedut, kan? Member aku cakap sedutan tu lagi nikmat daripada isinya. Aku pun suka gak makan siput, dengan cengkerangnya sekali. Dasar pelahap! :p

Tapi, aku lagi suka cari & tangkap siput, bagi aku tu lagi nikmat berbanding makan siput. Adventure sikit, tu pun masa kecik-kecik, time zaman sekolah rendah.

Sebelum ni aku ada story pasal kampung & rumah arwah atuk aku, kat Suan Lamba Kinabatangan, Sabah; Menjejak Suan Lamba.

Rumah arwah atuk sekarang dah roboh, tapi kenangan dulu tetap teguh 

Aktiviti yang best bila pergi rumah arwah atuk aku ni adalah aktiviti mencari siput kat hutan bakau. Serius enjoy! Kitorang adik-beradik (masa tu semua kecik-kecik lagi la) memang excited. 

Dengar je bapa, nenek, mak cik atau pak cik aku nak pergi cari siput, dengan semangatnya kitorang, "Mau ikut, mau ikut!". Padahal antara tujuan lain adalah nak mandi berenang di kawasan sekitar bakau. Kalau kat sekeliling rumah, mak aku jarang bagi berenang-renang ni. So, kira rebut peluang la ni. Haha~

Ni hutan bakau sekitar kawasan Buang Sayang.
Kitorang cari siput kat dalam hutan-hutan tu.

Sebelum merempuh hutan bakau (ayat macam adventure sangat), mak aku akan suruh makan dulu, alas perut. Hutan-hutan bakau tu tak ada la jauh sangat dari rumah, tapi of course-la kena naik perahu sampan untuk ke sana.

Ada sekali tu masa kat atas sampan, air yang tenang tiba-tiba splash, nasib baik benda tu tak dekat dengan kitorang. Aku takut gak, tapi bukan buaya kot. Rasanya ikan besar. Tapi still menakutkan gak. Huhu...

Ok, berbalik kepada cerita siput. Siput yang kitorang tangkap dalam lebih kurang 3-4 jenis. Aku pun tak tau la nama siput-siput tu, yang aku tau sedap bila dah rebus. Aku paling suka cari adalah siput bulat sebab ia paling sedap! Siput-siput ni kebanyakannya melekat kat batang, dahan & akar pokok bakau. 

Siput sedut tu aku tak suka makan sangat sebab rasa dia pahit.

Inilah siput bulat which is my feveret! Actually tak bulat pun, suka hati je aku bagi nama.
1-Fresh baru cabut daripada batang pokok
2-Cengkerang dia aku suka tengok, style!
3-Dia dah mula 'malu-malu' tengok aku
4-So, cepat-cepat dia masuk cengkerang, aku pun terasa hati. LOL

Satu jenis siput yang aku geli sikit nak tangkap & makan adalah siput besar (cengkerang dia bentuk kon & sangat keras). Kadang bila tangkap, tetiba keluar kaki, rupanya umang-umang kat dalam cengkerang. Disebabkan kadang meragui itu umang-umang atau siput, so aku pun tak berani nak tangkap. Haha~

Biasa la, umang-umang ni memang mencari cengkerang kosong. Bila siput dah mati, cengkerang tu umang-umang yang rampas. Aku memang anti umang-umang, geli tengok kaki dia. Hurm~

Siput-siput dimakan selepas direbus ya, bukan dimakan on the spot. LOL

Kadang siput ni melekat atas batu.

Biasanya kat tiang rumah memang ada.

Ok, saat dinanti-nanti adalah swimming time. Jumpa kawasan yang cetek sikit, terus bagitau bapa aku yang kitorang mau berenang. Kadang dibenarkan, kadang No Way!

Btw, ada satu cerita yang agak mencemaskan. Ada sekali tu kitorang lima orang atas sampan (aku, abang, adik pompuan, mak sedara & nenek aku). Time tu pergi memancing ikan, so just 'parking' tepi pokok bakau. Sampan tu tidak la sempurna, banyak lubang yang hanya bertampalkan gabus.

Inilah tempat kejadian mencemaskan berlaku. Hehe~

Maybe aku agak keboringan time tu, aku pun meneliti apa benda gabus tu sebenarnya. Aku rasa macam agak annoying benda tu, so aku just cabut. Sampan bocor & air masuk. Aku sebenarnya panik tapi senyap, cepat-cepat sumbat balik gabus tu. Berjaya! Nasib baik aku tak buang gabus tu masuk laut.

Tapi, adik aku ni ikut apa yang aku buat, cabut gabus tu tanpa menyumbatkannya balik. So, air masuk banyak. Mak sedara & nenek aku memang marahlah, "Sumbat balik cepat!" Nanti tak pasal-pasal kitorang tenggelam. Aku senyap je la masa tu, tanpa diorang mengetahui sebenarnya aku yang start buat perangai tu. Haha~ Masa tu memang rasa panik, risau & buat-buat rasa tak bersalah :p

Buang Sayang (view 2012). Nice!





Wednesday, December 12, 2012

QA/IPQC : 13/12/11 - 12/12/12


Assalamualaikum & salam sejahtera~

Alhamdulillah, ucap syukur dulu. Sedar tak sedar aku dah cukup 1 tahun for my 1st job of this lifetime. Baru setahun jagung, kan? Yup, pengalaman still tak banyak lagi.

Kadang memang terlintas gak, "Apa yang aku buat sepanjang tahun ni?". So, kena recall balik la, as a way for us to not lose ourselves, juga untuk membuat penilaian terhadap kita, sejauh mana dah improve. Setuju? Eh, tak payah angkat tangan, just jawab "setuju" dalam hati  :p

Hurm, dah berapa banyak butir nasi aku makan setahun ni???

Actually, kerja aku ni memang out of bidang, hanya berkaitan sikit dengan apa yang aku belajar time kat UMS dulu. But treat that as a challenge guys! Maybe pemikiran aku lain sikit daripada kebanyakan orang, tapi memang begitulah cara aku berfikir.


Aku tak rasa rugi walaupun apa yang aku study kat U tak banyak applied di tempat kerja sekarang, sebabnya belajar adalah untuk menimba ilmu, kan? Bila berada di sesuatu tempat, try to absorb ilmu sebanyak mungkin, bukan just apa yang tertulis di atas sistem. Know what I meant? 

Kalau dah masuk U, jangan tumpukan ilmu atas kertas semata-mata, di sekeliling kita sendiri adanya ilmu, just bergantung bagaimana kita nak absorb & apply it in the best way.

Search knowledge out of the book

Dulu study Biotechnology, tapi kerja tak Bio sangat pun. So bila aku tak boleh nak apply Bio-knowledge di situ, aku kena menggunakan ilmu lain yang aku dah berjaya absorb time zaman study dulu. Ilmu lain yang kita ada, jangan risau, maybe ada peluang untuk kita gunakan habis-habisan next time. Yang penting usaha + doa.

Ni zaman study, motif betul nak tunjuk apa aku buat dulu. Haha~

Study memang takkan ada had, ilmu Allah kan luas. Hanya kita je yang sanggup nak cari atau tak. Jadi, masa dah bekerjaya pun, kita still kena belajar banyak benda, seriously~ 

Aku pun tak mau la cerita apa kerja aku buat (ceh, bunyi macam rahsia kerajaan jer), cuma aku sangat bersyukur sebab aku dapat beberapa pengalaman berharga (bagi aku). Satu yang aku rasa gembira ialah dapat menyumbangkan tenaga dalam set up a Laboratory for a new factory.

Lab tak besar mana pun, tapi banyak benda kena consider

Bila start from zero, wah memang banyak aku belajar! Belajar pasal equipment & apparatus specification, which equipment is the best for lab test. Belajar how to deal with supplier (sikitlah) & orang lain. Belajar how to arrange many things for a compact lab. Belajar macam mana nak handle & treat orang yang bekerja dengan kita, dan macam-macamlah. Semua pun atas bantuan superior, senior & member lain, thanks to them. It's such an awesome experience! Alhamdulillah~

Sebenarnya masih banyak tak cukup untuk Lab ni

By the way, aku start bekerja kat Top Glove pada 13.12.11 dan aku genap setahun hari ni, 12.12.12. Hurm, nice numbers! :)






Sunday, December 9, 2012

Gua Tempurung 2012


Assalamualaikum & salam sejahtera~

Hari tu, 02/12/12, 1st time dalam hidup aku menjejak masuk gua, iaitu Gua Tempurung, Perak. Aku pergi dengan officemates since sorang tu duduk asal kat Tapah Perak. Member ni ajak kitorang balik kampung dia, so sempatlah menjamah buah-buahan yang tumbuh 'berkeliaran' di dusun. Erm, kenyang makan durian!

Nyum, nyum, nyum, makan sampai muntah. Nasib baik aku bukan 'hantu durian'.

Ok, berbalik kepada cerita Gua Tempurung, masuk gua ni sebenarnya ada 4 pakej. Pakej 1 hingga 4 dikira berdasarkan kepada jauhnya perjalanan masuk ke gua, Pakej 4 paling jauh (siap ada rafting lagi). Tapi Pakej 3 dan 4 kena datang pagi, pukul 9am. Kalau lambat macam kitorang hari tu, terpaksalah ambil Pakej 2.

Laluan masuk.

Air mengalir keluar dari gua.

Manusia 'mengalir' masuk ke gua.

Kawasan gua yang dapat cahaya matahari.

Pemandangan dalam gua yang cantik. Subhanallah~
Korang nampak tak cahaya lampu-lampu bulat tu? Itulah tangga laluan untuk pengunjung.

Ni kawasan sedikit berair. Ke dalam sikit ada kawasan berangin.
Angin kat situ memang sedap, kira tempat berhenti rehat mendapatkan angin since kitorang dah penat berjalan & kepanasan.

Dinding gua yang smart!

Ni laluan masuk gua tadi. Gambar aku ambil masa nak keluar balik.
Ni pemandangan Gua Tempurung yang aku suka. Colorful, kan? Subhanallah~

Badang versi moden.
Aku cuba angkat batu ni, tapi tak mampu. Batu hanya tergerak sedikit je.
Haha~ Nampak sangat menipu!

Satu kekurangan masuk ke gua ni ialah kurangnya sebaran informasi. I wonder why diorang tak buat information boards dalam gua tu? Aku rasa bolehlah. Dah la tak ada guide, main jalan sendiri jer. Kalau ada sorang guide yang boleh explain this & that pasal gua tu, mesti lagi best. 

Kita 1st time masuk gua, memang mau tau apa benda & bentuk dalam gua tu. Kalau dulu belajar dari buku ja, mana cukup. Sebenarnya ada guide juga masa tu, tapi diorang just cakap di mana kita patut berhenti. "Pakej korang sampai sini je, turun bawah lagi, tu dah pakej lain". Whatdaa~ Itu je yang abang nak sampaikan???

Ni aku layan Blues dalam gua. Hehe~

Rombongan masuk Gua Tempurung. Bukti yang kitorang dah masuk gua tu. LOL



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu