Klik Untuk Tawaran Hebat!

Sunday, February 17, 2013

Cukup Membangunkah Sabah ???


Assalamualaikum & salam sejahtera~

Kali ni aku mau sentuh pasal politik sikit. Aku malas nak cakap bab politik ni sebenarnya, tapi semua orang kena ambil berat pasal isu-isu membentuk kerajaan ni. Takkan selama-lamanya tak nak ambil tahu, kan?

Aku di sini tak sokong & tak salahkan kerajaan Sabah 100%, Sabah sebenarnya dah banyak improved. Thanks to semua pihak sebenarnya. Cuma kemajuan belum cukup, masih banyak tempat & keadaan yang perlu dibangunkan lagi. Understood, it is a process~ 

Sokongan semua pihak itu perlu. Bukannya sini buat, sana tak buat. Bukannya 50% belanjakan secara betul, 50% belanjakan untuk kepentingan sendiri. Bukannya atas buat betul, bawah buat tak betul. Bukannya bawah salah, yang atas senyap-senyap tak bertindak. This is the main problem. Kesedaran sebagai manusia tu tak cukuplah.


Orang akan bising jika janji hanya SEKADAR janji, rancangan tak jalan. Sometimes, yes memang hanya sekadar janji, aku akui. Tapi sometimes ada perancangan & pelaksanaan yang takes long time, tapi silapnya flow pelaksanaan tu tak teratur. Perlu juga pendedahan tentang progress of the planning, sebab bila orang tak tau, it will create another story & orang cakap, "Kerja tak jalan!"

100% komitmen tu yang penting bagi aku. Bukan sekadar pemimpin, tapi rakyat sendiri. Kalau rakyat sendiri buat tak tau, benda takkan jalan. Sebagai rakyat, harus untuk kita improve ourselves & then menyumbanglah sesuatu kepada masyarakat & negara. Ekonomi mantap, negara pun mantap. 

"Ah, menyumbang ini itu pun, kita dapat apa? Diorang juga yang kaya!" Yes betul, tapi kolot sikit pemikiran anda. Perlukah kita menyumbang sesuatu and then mengharapkan balasan bertubi-tubi. Kita harus tanya, apa sumbangan kita selama ni? 

Kalau satu habuk pun kau tak bagi untuk negara, tetiba bising tak puas hati, macam pelik la bro. Lainlah kalau kau dah berjaya membantu dalam kemajuan ekonomi setempat, tapi tak dihargai & dapat apa yang sepatutnya, logiklah juga kalau nak bising.

Hati-hati ok, kadang kita tak sedar yang mungkin pemikiran & tindakan kita dah tersasar (walaupun sikit) daripada rasa SYUKUR.


Owh, Sabah bumi indah yang aku cintai. Ramai yang terpekik-pekik, "Masalah Sabah tak pernah selesai!" Spesifik-kan masalah tu, masalah apa yang tak selesai-selesai?
-Masalah bekalan air & elektrik
-Jalan raya yang tak OK
-Pendidikan yang tak mantap
-Makanan tak cukup atau kebuluran
-Kemiskinan
-etc

Semua inikah yang tak selesai?
Tak relevan kalau cakap tak selesai, ini boleh digolongkan sebagai perancangan jangka panjang. Kita kena calculate dah berapa percent masalah ni settle. Progress terhadap penyelesaian masalah tu yang kita kena tahu.



#1-Bekalan air & elektrik
Aku bersyukur sebab actually yang ni dah banyak improve. Mungkin sesetengah tempat masih mengalami masalah sebegini. Aku ingat dulu time zaman aku sekolah, catuan air di tempat aku dibuat hari Isnin & Khamis. Susah wei, aku nak bising-bising pun, tak best jugak, seolah-olah aku tak bersyukur pula. Cuba fikir 2 hari je seminggu, tapi orang kat negara miskin lain, berhari-hari tak ada air. 

Aku ingat lagi, pagi-pagi mau pergi sekolah, kena standby & angkat air sendiri. Berjimat sangat dalam mandi. Haha~ Sometimes kena angkat air berbaldi-baldi untuk isi 2 drum. Huh, pengalaman~

Elektrik? Dulu kat tempat aku kejap-kejap black-out, sampai berjam-jam. Sangat selalu. Dalam seminggu, ada dalam 2-4 kali. Biasanya electric off 8-12 jam sehari. Ambik kau, susah woo~ Nak study malam pun tergendala, bwahaha... study la sangat~


Sekarang, semua dah OK. Air tak ada catuan lagi. Elektrik pun tak off berjam-jam lamanya, kecuali la kalau ada kerosakan kabel ker, or apa-apa yang berkaitan.

Thanks to semua pihak yang terlibat yang concern tentang kemudahan air & elektrik ni. Ini 1 improvement di Sabah. Kalau nak compare zaman datuk-nenek kita, improvement tu of course lagi besar! Tinggal lagi kawasan-kawasan tertentu perlu dibangunkan, jadi pihak berwajib pandai-pandailah bertindak yer.



#2-Jalan raya tak OK?
Jalan memang tak best, tapi bukan semua tempat. Macam sebelum ni aku cakap, perancangan tu kena licin. Jangan di pihak atas nak majukan, di pihak bawah makankan, pelaksanaan tak jalan. Last-last, dapat makian. Jalan raya perlu banyak improvement.

Kalau compare dengan time dulu-dulu, banyak jalan yang dah maju. Kadang kena faham geografi Sabah ni macam mana, so pembangunan jalan tu lambat sikit. Tapi kalau dekat tanah rata pun masalah jalan tak selesai-selesai, "Hurm apa masalah bang?"

Beberapa area di sekitar Sandakan yang jalannya berlubang-lubang, especially jalan utama Batu 12, Batu 10 & Batu 9 (uish, ingat gak aku. Haha~ hari tu balik kampung jap). Please ya pihak-pihak berkenaan, dah berapa lama jalan tu macam tu, kadang macam makin teruk gak.

Maybe yes atas sebab banyak lori & banjir, tapi somebody need to think how to avoid that. Somebody maybe can be YOU! So, that's why kena ada kerjasama semua pihak, kan? Including our future generation.

Aku cerita sikit dengan korang. Dulu, time aku kecik, masa tu tinggal kat area Suan Lamba, Kinabantangan. Pergi bandar Sandakan, kena naik bot kapal tau. Kalau jalan darat, kena ambil masa sehari kot. Atas sebab apa? Yup, masalah jalan, gravel road (orang kampung cakap, jalan grabel. Hehe~)

Jeti Buang Sayang, di sinilah tempat berlabuhnya bot kapal.
Rindu that moment waktu naik kapal :)

Lepas pindah ke Batu 16 Sandakan, pergi bandar Sandakan, naik bas saja. Tapi dari Sandakan nak ke Kinabantangan jadi susah. Naik bot kapal memang cepat, naik kenderaan darat, fuyooo~ serius jauh. Aku rasa setengah hari perjalanan. Dah la berhabuk nak mampus (jalan grabel kan...). Waktu tu, kitorang ada van kecik je. Kerja kitorang adik-beradik sepanjang perjalanan; bergelak-ketawa, tidur, then bangun balik, and then tak henti tanya kat our parent "Lama lagikah sampai?"

Sekarang, jalan sudah berturap, memang OK, naik kereta sejam ke 2 jam dah boleh sampai ke kampung Suan Lamba from Sandakan. So siapa cakap jalan raya tak ada kemajuan?

Ok, another story pula. Kampung mak aku kat Pitas Kudat, Sabah. Sejak aku lahir, 1st time aku pergi ke Kudat, kampung mak aku tu, pada tahun 2001. Bayangkan 13 tahun hidup masa tu, 1st time dapat pergi situ. Itupun ambil masa sehari perjalanan. Sebelum ke Kudat, kena sampai ke Kota Kinabalu dulu. Naik bas, van, ke jalan ni, ke jalan tu, barulah sampai. Lepas tu, jalan Pitas Kudat tu, mak aih, memang teruk masa tu.

Then, dalam tahun 2008 (if I'm not mistaken), dah ada jalan raya berturap from Sandakan terus ke Kudat (tak payah singgah Kota Kinabalu lagi). Jalan tu melalui beberapa daerah Sabah. Sekaligus, daerah-daerah tu dah lagi senang untuk berhubung dengan pekan Sandakan or Kudat.

Inilah jalan yang aku maksudkan.

Kitorang pun pergi ke Pitas senang, 5 hingga 6 jam dah boleh sampai. Disebabkan tu, family aku selalu berulang-alik ke Sandakan-Pitas, at least sebulan sekali sekarang. So, ulang soalan, siapa cakap jalan raya tak ada kemajuan?

Kemajuan dah ada, cuma perlu sentiasa diteruskan sebab bukan semua jalan dah cantik, kan?

Btw, jalan kat Meru Klang, Selangor ni pun teruk, since setahun lepas duk sini, sesetengah jalan baru je OK bulan ni. Nak tolak jauh-jauh pemikiran ni, tapi still fikir gak, "Sebab PRU nak dekat la ni." Ahakz~



#3-Pendidikan mundur?
Kalau pendidikan mundur, tak adalah orang Sabah yang belajar tinggi-tinggi. Ada yang sangat tinggi lagi, sampai konsep Tuhan pun disalah pakai. Nauzubillah, harap kita tak tergolong dalam golongan sebegitu. Amin~

Banyak sekolah rendah & menengah yang dibina, tinggal lagi budak-budak kat situ mau study atau tak. Banyak sekolah menengah dah buka Form 6 silibus, then kawasan tertentu buat Politeknik, ILP, tertubuhnya Universiti Malaysia Sabah, buka cawangan baru UMS lagi kat Sandakan, so bukankah ini satu pembangunan dalam pendidikan? Tinggal lagi remaja-remaja kat situ nak study atau tak.

Universiti Malaysia Sabah (UMS)

Apa yang penting, management institusi pengajian tinggi harus dipertingkatkan. Please la take note, buatlah kerja dengan efficient & betul, institusi tu sukar nak maju dengan condition di mana ramai orang malas buat kerja dengan betul. 

Then, apa yang perlu dimajukan dalam kalangan remaja Sabah ni adalah semangat dalam menimba ilmu. Mungkin sebab persekitaran yang tak berapa kondusif & keadaan kehidupan yang memaksa. So, aspek-aspek sebegitulah yang perlu dititik-beratkan untuk meningkatkan kemajuan dalam pendidikan. Bukannya sekadar minta mansuh ni, mansuh tu, tapi aspek-aspek tertentu tak diteliti.



#4-Masalah kemiskinan & tak cukup makan?
Makanan bukan menjadi masalah kepada rakyat Sabah. Makanan cukup, rakyat Sabah pun bukan jenis memilih yang nak makan ni, makan tu. Makanan laut banyak, sayur-sayuran bertaburan kat bumi Sabah tu. Semua senang dapat. Hidup Sabah! Yeah! (tetiba pulak. Haha~)
Errm, mungkin ada gak yang memilih dalam bab-bab makan ni, eh dah macam lari topik pula  :p


Kemiskinan? Hurm, ni sebenarnya dah banyak improve tapi still menjadi masalah yang besar. Orang Sabah ni ramai yang ada tanah sendiri, pun boleh hidup dengan bercucuk-tanam. Bantuan dari segi pendidikan dalam pengurusan tanah, memajukan tanah & tanaman, pengurusan hasil tanaman, jual beli dan sebagainya, inilah yang paling penting sebenarnya. Hal ni dapat menyumbang kepada ekonomi negeri Sabah jugak. Yup, ada agensi-agensi yang berperanan dalam hal sebegini, tapi bantuan hangat-hangat tahi ayam sudah semestinya tak cukup. Setuju?

Masalah timbul bila ketelusan sesetengah pihak diragui. Siap nak control everything lagi. Susahlah macam ni, kita harus sedar akan mainan sesetengah pihak macam ni. Jangan bertindak tanpa berfikir masak-masak yang akhirnya merugikan diri sendiri. Pihak berwajib harus bangun & jangan buat-buat tak sedar akan permasalahan sebegini.



Jadi, mahu pilih siapa untuk PRU13 nanti?
Bagi aku, yang penting pilih berdasarkan individu.
Pilih by parti? Hurm seluruh parti bukan semua orangnya OK~


Di Sabah, aku akan sokong sesiapa yang akan menitik-beratkan isu-isu major kat Sabah, iaitu isu-isu yang aku sebutkan di atas. Kesemua hal-hal di atas sebenarnya aspek yang boleh meningkatkan ekonomi Sabah, di samping pengurusan sumber semulajadi Sabah. Lagi satu isu yang perlu ditekankan ialah pengurusan & tindakan terhadap pendatang asing tanpa izin (PATI) di Sabah.

Bandar Sandakan. Dekat sini, ramai gak PATI.

Aku boleh undi Barisan Nasional or Pakatan Rakyat, it's my choice as a voter.
As video kat bawah ni, aku dah tengok:
Eh, Khairuddin dah jadi pelakon la~ Autograf please... :)

OK, satu inisiatif yang baik tapi isu diorang tak spesifik for Sabahan.
-Harga barang naik
-PTPTN
-Harga minyak petrol
-Pengurusan tanah adat
-Pembinaan rumah mampu milik
-etc

Ini isu-isu common yang tak berlandaskan masalah-masalah utama di Sabah. Harga barang & minyak petrol naik turun, based on keadaan ekonomi. 

PTPTN pula, bukan isu utama since ada berapa ciput je yang complaint. Ramai je student yang okay dengan PTPTN. Yang aku pelik, ramai yang still study lagi, tak start lagi dengan dunia luar, bayar ni & bayar tu, tapi tetiba jerit, "Mansuh! Mansuh!". Hurm, manusia, manusia~ Tapi aku sokong untuk mansuhkan interest tu.


Then, pengurusan tanah tu aku support sebab sesetengah tempat memang suka putar-belit hal macam ni. Antaranya Jabatan Tanah & Ukur Daerah P**as, oops, terlepas taip  :p
Pembinaan rumah mampu milik tu kat mana? Jangan kat tengah hutan bukit bukau sudah. Mantapkan pengurusan pembinaan rumah dengan saiz yang bukan ala kadar & harga berpatutan, baru aku rasa setuju.

Kenapa tak highlight-kan dalam video ni planning 'bakal kerajaan' tu menyelesaikan isu-isu tersebut? Ini serupa je macam cakap, "Aku akan buat", tapi perancangan untuk gerak kerja tak jelas. But still salute sebab ada inisiatif buat video ni.

Hurm, tak apa la, still dalam proses menilai siapa yang layak to be voted!
Alhamdulillah~ Dalam keadaan baik or buruk pun kita harus bersyukur~

Uish, jejaka mana ni? Tetiba gambar aku pula, bhahaha~
"Hurm, cantiknya ciptaan Allah. Semoga penilaian kita sebagai manusia pun cantik."

**Ini pendapat aku ya, setuju atau tak, itu pendapat korang. Sebagai manusia, aku still naif & bukanlah pakar sangat akan penilaian hal sebegini. Just mau share pandangan aku yang juga anak jati Sabah. Peace! Wallahualam~

**Credited to Dato' Google atas sumbangan gambar-gambar :p




Monday, February 11, 2013

DmC: Devil May Cry [2013]


Kali ni mau cerita pasal game lagi, haish susah kalau dah minat dengan video game ni, sampai ke tua minat tu susah nak pudar. Walaupun dah kurang fanatik compared dengan waktu dulu, tapi masih minat gak la. Kira dulu minat setinggi Everest, sekarang minat dah setinggi Kinabalu (ni saja nama gunung yang aku tau, ahakz).

Game fans mesti kenal Devil May Cry, yang dulunya meletup semasa aku ketiadaan PS2, yang aku hanya tengok je dalam majalah pasal game ni (macam ayat sedih pula). It's ok la, at least time tu (sekolah menengah) aku boleh fokus study untuk mencapai cita-cita ke menara gading (bluerk, study la sangat :p).


Ok la, enough dengan cerita mengarut, fokus kepada DmC: Devil May Cry [2013]. Game DmC adalah reboot kepada game asal Devil May Cry series [2001-2008]. Kiranya ia adalah game dengan alternative story, tapi masih mengekalkan watak utama, Dante dengan wajah & penampilan yang berbeza.



- Sinopsis -
Cerita DmC ni mengambil tempat kat sebuah bandar moden (era zaman sekarang), yang dikenali sebagai Limbo City. Penduduk kat situ tak sedar yang sebenarnya bandar tu dikawal secara rahsia oleh demons, dengan cara memanipulasi diorang melalui keselesaan hidup di situ. In reality, all seems normal, tapi actually demons tu ada je kat situ, but in another dimension. Demons tu diketuai oleh Mundus.


Dante yang mulanya tak tahu bahawa dia adalah nephilim (kacukan demon & angel), bersetuju untuk bekerjasama dengan sebuah organisasi, the Order untuk menumpaskan Mundus dan koloninya. The Order tu diketuai oleh Vergil (Dante's twin brother). Seorang gadis psikik, Kat yang juga ahli the Order, banyak membantu Dante & Vergil dalam misi menghapuskan koloni demons tu.


Mundus & the geng harus dihapuskan daripada terus mencengkam penduduk kat bandar tersebut. Namun matlamat sebenar Vergil adalah lebih daripada tu, yang seterusnya mencetuskan ketaksefahaman antara dia dengan Dante.



Apa yang best?

#1 - Storyline
Cerita DmC ni boleh tahan best juga la. Storyline DmC ni tak follow 100% cerita asal. Cerita asal Vergil dah memang bermusuh dengan Dante, tapi kali ni buat kita berteka-teki adakah Vergil ni sebenarnya baik ataupun jahat? Pandai diorang susun plot cerita. Walaupun ni just video game, tapi ada certain scenes tu, yang membuatkan aku cemas, ala macam tonton movie. Hurm, cerita mengarut? Of course la, dah namanya video game. Jangan taksub sudah~



#2 - Dante
Masa first tengok trailer game ni tahun lepas, terfikir "Kenapa buruk sangat Dante ni, macam pengkid!". After game dah release & aku main, "Wow, stylo gak!". Banyak berbeza daripada trailer asal dulu. Game designer banyak ubah kot, atas komen-komen fans. Walaupun 'dia' tu Dante lain, tapi still cool & CRAZY as previous one. Fesyen rambut dia smart! Haha~ Btw, the other characters pun nice & cool.




#3 - Visual Graphic & Design
Tak payah cerita pasal graphic sangat, game sekarang ni semua graphic lawa-lawa. Design DmC ni pun smart, especially latar tempat game ni. Tempat-tempat kat dalam game ni memang of course tak logik, tapi terserlah betapa kreatif & tingginya imaginasi team designer DmC. Then, pewarnaan untuk game ni pun aku suka. Aku boleh cakap suasana game ni - Modern era with creepy darkness.




#4 - Excellent Gameplay & Controls
Gameplay is super-duper awesome! Lebih kurang je dengan siri lepas, cuma DmC ni lagi senang nak tukar senjata waktu fight dengan enemies. Hold satu button, jadi senjata B, lepaskan button tu, ia akan tukar balik ke senjata A, at the same time, serangan masih berterusan. Excellent controls! So, pelbagai skill kita boleh buat dengan senang sebenarnya. Walaupun aku tak power sangat buat skill, tapi excited gak. Tak paham? Hurm, try main nanti ok.




Secara keseluruhannya, aku puas hati dengan DmC ni. Mulanya macam tak nak beli atas sebab trailer yang kurang menyengat. But, bila start main, terus excited habiskan dalam masa seminggu. Score aku adalah 9/10. Mantap!





Sunday, February 3, 2013

Juvana [2013]


Juvana [2013] adalah kesinambungan kepada drama famous tahun 2011 yang main kat TV3, Juvana. Mesti ramai yang tau, kan? 


Kisah filem ni mengambil latar masa selepas Daim (Zahiril Adzim) dibebaskan dari sekolah pemulihan jenayah juvana Wira Bakti, atas sebab didapati tak bersalah ke atas tuduhan membunuh ibunya. Pelajar-pelajar Wira Bakti yang lain pula, Botak (Johan Asari), Apek (Syazwan Zulkifli), dan 4 pelajar yang lain telah dipindahkan ke sebuah sekolah pemulihan lain, iaitu sekolah Indera Sakti. Pihak pengurusan sekolah tersebut diketuai oleh warden Tuan Ali (Adlin Aman Ramlie) yang sure lagi garang.


Biasalah, Botak & yang lain budak baru, so pelajar lama kat situ yang diketuai oleh Lan Todak (Sharnaaz Ahmad) memang cari pasal dengan geng si Botak ni. Lan Todak memang benci sangat dengan pelajar Wira Bakti sebab adik dia, Fit (juga pelajar Wira Bakti) mati sebab overdose dadah kat dalam sekolah (rujuk drama Juvana). Jamal (Syafie Naswip) yang juga pelajar lama sekolah Indera Sakti menjadi pengikut Lan Todak dalam menghuru-harakan geng Botak (kisah jenayah Jamal sebelum masuk sekolah tu boleh rujuk Nur Kasih The Movie).


Daim pula yang memulakan hidup baru sebagai pekerja kilang batu-bata & pelajar sekolah menengah harian menghadapi pelbagai kekangan. Kisah lampaunya yang diketahui oleh seluruh pelajar sekolah tersebut menyebabkan dia dijauhi & tak disukai ramai, termasuklah oleh classmate barunya, Sara (Shera Aiyob). Apa seterusnya yang terjadi dengan Daim & budak-budak Juvana yang lain? Hah, kena ketahui sendiri ya.


Sebagai sebuah drama yang berjaya, mesti ramai yang harapkan agar filem Juvana juga berjaya. Yup, nasib baik best & tak menghampakan penonton. Aku suka filem ni, jalan cerita menarik & mampu bergerak sendiri tanpa terikat sangat dengan jalan cerita dramanya. Bagi yang tak pernah tengok drama Juvana, korang rilek saja, boleh je faham cerita filem ni.


Filem ni dipecahkan kepada 2 penceritaan yang ditemukan pada klimaksnya. First, cerita pasal kehidupan baru Daim & second, cerita kat dalam sekolah Indera Sakti. Cerita pasal geng Botak masih mengekalkan kekerasan (yalah, sekolah jenayah kan...) & agak psiko sikit. Aku pujilah lakonan Sharnaaz Ahmad, dia memang berjaya bawa watak Lan Todak yang psiko nak mampus! Kitorang tergelak gak tengok perangai Lan Todak tu.


Cerita Daim pula lebih kepada penyesuaian Daim terhadap kehidupan barunya. Cerita tentang dia bertemu dengan rakan baru, yang diselitkan sedikit cintan-cintun, sikit je. Konflik yang Daim hadapi bukan sekadar luaran (pergaduhan dengan pelajar lain), tetapi semangat dalamannya sendiri. 


Tapi, kisah lama Daim yang mana dia dituduh membunuh ibunya agak kurang 'diceritakan' di dalam filem. Yang ni sepatutnya ditunjukkan lebih, sekali dengan flashback drama agar penonton lebih jelas (especially yang tak pernah tonton drama Juvana), sebab itu antara part yang mengembangkan plot cerita.


Permasalahan & konflik watak-watak penting diceritakan dengan berkesan, bagi aku. Perubahan perwatakan sesetengah karekter menjadikan cerita lagi dramatik & best! Then, banyak gak scene kelakar kat filem ni, spontan tapi lucu  :D


By the way, aku mulanya tak tahu watak Jamal tu rupanya si budak jahat dalam Nur Kasih The Movie. Time ni, dia dah masuk sekolah tu sebab dah bunuh member dia dalam filem Nur Kasih. Time cameo watak Juriah (Sara Ali) tu muncul sekejap, baru aku terfikir & perasan. Bagus gak macam ni, kita terus tau masa lampau si Jamal tanpa cerita lebih dalam filem.


Filem Juvana boleh aku katakan berjaya, apatah lagi sekarang ni aku muak dengan kebanyakan filem Malaysia yang no value & pengajaran. Sorry to say, it's a fact. Asyik-asyik cerita hantu yang entah apa, cerita lawak seram yang aku tak tahu apa tujuan, & cerita lawak bodoh yang hanya buat ketawa terbahak-bahak tapi quality cerita out!


Disebabkan budak-budak Juvana telah mencetuskan huru-hara di dalam TV & panggung, aku bagi 7.5/10 bintang kepada diorang. Nice to watch!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu