Klik Untuk Tawaran Hebat!

Monday, June 24, 2013

Santai @ Kundasang, Ranau



Kundasang adalah antara tempat yang best + sejuk di Sabah. Kundasang ni sebenarnya sebuah kawasan yang terletak dalam daerah Ranau Sabah. Mostly tempat best (yang sesungguhnya sejuk) terletak kat Kundasang area. Sesetengah tempat menarik pula berada kat luar kawasan Kundasang, tapi still in daerah Ranau. Entri kali ni disaratkan dengan gambar-gambar, so kalau rasa anda larat, bolehlah scroll ke bawah sampai habis.



Mesilau Nature Park (Kundasang)

Mesilau ni tempat yang sungguh nyaman, tenang, sunyi sepi & sometimes rasa seram pun ada gak. Kadang macam berada di set penggambaran cerita thriller or seram. Haha~ gila psycho imaginasi aku, banyak sangat tengok momok movies ni.

Bayaran masuk seorang = RM 3

Sesuai stay untuk yang nak mencari ilham dan menginginkan ketenangan.
Ayat dah macam agen pengiklanan pula. Hoho...

Chalet kat sini memang unik & stylo. Tapi maybe mahal sikit kot.

Macam-macam 'Peak' ada kat Mesilau ni. Tapi jangan tanya aku why that one was named as Ugly Sister. Hurm...

Mesilau ni agak jauh sikit dari pekan Kundasang, dan lebih sejuk compared with the town.




Desa Cattle Dairy Farm (Kundasang)

Tempat ni pun best! Boleh feel ala-ala kat New Zealand (feel sikit je la). Tak mampu pergi NZ, pergi sini pun jadilah. Dengan sekeliling kawasan tanah tinggi yang berkabus, ladang lembu ni memang tempat wajib singgah bila pergi Kundasang. Boleh la tengok lembu-lembu hitam putih berkumpul sambil menghirup 'wangian pelaburan' diorang. Haha~

Bayaran masuk seorang = RM 4

Desa Cattle ni produce beberapa produk termasuklah aiskrim yang sangat berlemak krim & fresh milk yang sungguh layan. Masa ni tak berpeluang sangat 'jumpa' lembu-lembu besar, tengok anak lembu & kambing pun jadilah.

Time kitorang pergi sini (11.30am-12.15pm), kebanyakan lembu sedang buat 'perhimpunan' di tengah-tengah ladang. So tak nampaklah lembu-lembu tu sangat. Nak tengok diorang ni secara dekat, kena tunggu waktu proses perah susu, pagi & petang kalau aku tak silaplah. 

Cer tengok gambar di atas tu? Lembu-lembu sedang bermesyuarat di kejauhan.
Lantaklah, bergambar without lembu. Huhu...




War Memorial Park (Kundasang)

Tempat ni dibina & dibangunkan oleh orang asing sebenarnya pada 1962, tujuan untuk memperingati 2000++ orang tawanan Australian & Bristish yang mati dalam peristiwa Sandakan Death Marches semasa World War II. Projek membangunkan semula tempat ni telah dibuat oleh Mr. Sevee Charuruks dengan kewangan dia sendiri pada 2005. Then, years later, dapatlah bantuan daripada Australian Government, so jangan heran kalau masuk nanti, terasa macam bukan kat Sabah. Huhu...

Bayaran masuk seorang = RM 2

Sini pun bolehlah korang feel macam ala-ala kat luar negara. Hehe...




Sabah Tea Garden

Kalau nak tengok ladang teh Sabah, boleh berkunjung ke sini. Just tengok teh je la, kau nak petik-petik bajet macam ladang sendiri, bukan sini tempatnya k... :p

Masa kitorang pergi sini, cuaca hujan. Jalan nak masuk sini grovel sikit la, kena sabar sikit.




Poring Hot Springs + Canopy Walk

Aku tahu ke-famous-an Poring ni since aku budak hingusan lagi, tapi just for you know, this was my 1st time menjejak kaki kat Poring. Darjah kepanasan kolam dia aku tak sure, aku tak masuk mandi pun. Tapi ketinggian canopy walk dia berjaya buat aku gayat. Siap tak puas hati lagi, "Bila canopy walk ni nak tamat!" Dah kau yang nak naikkan, so just shut up & walk! Haha... jiwa berkecamuk!

Bayaran masuk seorang = RM 3
Canopy walk (optional) = RM 3

Stesen Mata Air Panas + Titian Kanopi

Ni kawasan air panas. Tetiba pula ada gambar kumbang badak kan, which was actually dah mati...

This is the canopy walk. Aku ni jenis yang gayat sikit. Orang-orang yang tak gayat memang happy kenakan orang gayat ni. Tapi aku cool je, bukan aku gayat sangat pun...  :p

Boleh tahan mencabar gak titian ni. Pemandangan pun best!




Kinabalu Pine Resort (Kundasang)
Pemandangan Gunung Kinabalu di Waktu Pagi

Kinabalu Pine Resort adalah tempat yang agak famous kat Kundasang. Kiranya siapa yang nak bercuti kat Kundasang, ramai memilih untuk stay di sini. Aku pun 1st time stay kat situ, boleh cakap yang resort tu cukup cantik! Dengan rajinnya kitorang panjat bukit kat belakang resort ni, awal-awal pagi sebab nak tengok view sunrise di sebalik banjaran Crocker & view Gunung Kinabalu di waktu pagi yang jelas kelihatan tanpa dilitupi awan. Yeah! Depend on your kerajinan la kalau sanggup panjat bukit awal pagi  :)

Kinabalu Pine Resort memang tempat yang best untuk relax & rest.

Awal-awal pagi panjat bukit, tengok matahari terbit.

Jelas lagi view Gunung Kinabalu masa ni. Yela, awal pagi kan.

Tengok dari jauh je la dulu, naiknya entah bila. Masih belum berpeluang, walaupun orang Sabah.
View sangat clear time ni, so tak boleh lepaskan peluang untuk jadikan ia background. Hehe...

Subhanallah~ Ciptaan Allah sangat cantik! Megah si Kinabalu.




Kinabalu National Park (Kundasang)

Kinabalu Park ni tempat wajib untuk pelancong datang. Masa ni hujan, so memang serius berkabus. Untuk yang nak mendaki Gunung Kinabalu, taman ni la tempat starting point.

Bayaran masuk = RM 3

*Dalam sehari, korang boleh pakai tiket yang sama untuk masuk tiga tempat ni; Mesilau, Poring & Kinabalu Park. Jadi, lebih baik lawat 3 tempat tu sekali dalam one day, boleh jimat sikit.

Suasana yang berkabus, gaya kononnya macam nak daki gunung. Haha...

Jumpa member-member lama kat sini.

So, nak melancong ke Sabah, harus anda jadikan Kundasang, Ranau sebagai tempat wajib untuk dilawati!




Comments
21 Comments

21 comments:

  1. wahhh! patutla housemate ajak pergi Kundasang...lawanye!

    ReplyDelete
  2. best ! x lame lg sampai...hihi...tq 4 the sharing !

    ReplyDelete
  3. @Khamsi Abdullah
    join la housemate tu pegi Kundasang...serius puas hati! :)

    ReplyDelete
  4. @mashitah binti rosli
    ok, ur welcome... Bagusla, try round 1 Kundasang...hehe :)

    ReplyDelete
  5. @khai nuar
    ok, ur wlcome..thanks gk sbb sudi singgah :)

    ReplyDelete
  6. subhanallah.. cantiknya pemandangan.. seronoknya bercuti..

    ReplyDelete
  7. cantik, kumpul duit la boleh ke sini nanti =)

    ReplyDelete
  8. @Mizz Aiza
    yup, pemandangan mmg cantik...tenang je rasa...brcuti utk me-relax-kan diri... :)

    ReplyDelete
  9. wahh tengok gambar pon best...da lame nk g mlncong2 kat sabah...hehe...kumbang bdak tu bebetol nye ke? huhu

    ReplyDelete
  10. @Shiqin Sunshine
    try la melancong kt sabah... kumbang badak tu betul tp x nmpak mcm dah mati...bila pegang, baru tau kmbang tu dah mati... :)

    ReplyDelete
  11. cantiknya gambar...ahkak ada d poring hot spring..siapa dtg sabah jangan lupa cari ahkak yerrrr

    ReplyDelete
  12. Currently planning for a Sabah trip, inshaAllah end of this year and came across your blog...thanks for the info..it helps a lot...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. All the best for your planning... orang Sabah cakap, "kasi jadi bah.." hehe.... anyway, thanks for reading this blog... it's my pleasure to help... :)

      Delete
  13. Would Like to share..

    Blogger from Kundasang.. My Kundasang

    http://www.mykundasang.blogspot.com

    Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice blog...and nice pictures u shared there... :)

      Delete
  14. Salam.. boleh share detail sewa kereta berapa sehari? Tinggal di mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam... sewa kereta mahal sikit, viva manual = rm90, viva auto = rm100, myvi manual = rm110, myvi auto = rm120... ni kereta sewa kt Kota Kinabalu (KK), then gerak dr KK ke Kundasang...kalau nak stay kt Kundasang, ade bbrpa tmpat, antara yg best Kinabalu Pine Resort tu...bole Google berapa rate kt situ...

      Delete
  15. Anyone want to visit Sabah? We at Borneo FullForce Tours & Travel can arrange it for you!

    Contact us:
    (O) 088386380
    (M) 019-8856318
    (e) info@borneofullforce.com

    Visit our website for more information at
    www.borneofullforce.com

    ReplyDelete
  16. J Residence
    Sangat Dekat Taman Kinabalu =)
    www.jresidence.com
    0128696969

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum..
    JOM BERKUNJUNG KE SABAH
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    Untuk keterangan pakej lebih lanjut bole berhubung,
    En Roslan 0168392919 (whatsapp)
    Email : borneoukinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu