Klik Untuk Tawaran Hebat!

Monday, September 21, 2015

Apakah Itu 'Unit Trust' ?

 Entri ni berkesinambungan daripada entri lepas, Krisis Persaraan di Malaysia.


Pernah dengar pasal Unit Trust atau Unit Amanah?

Korang tahu tak yang Unit Trust adalah 'middle to long-term saving plan' yang berpotensi untuk menjana wang simpanan kita ke tahap yang lebih tinggi berbanding dengan kita menyimpan atau menabung secara biasa? Tak tahu? Ok tak apa, jom sama-sama ambik tahu demi kebaikan bersama.


APA TU UNIT TRUST ?

Unit Trust (UT) adalah satu bentuk pelaburan kolektif (collective investment) yang mana pelabur-pelabur dengan objektif yang sama boleh mengumpulkan wang simpanan mereka. Simpanan yang terkumpul tu dilaburkan ke suatu portfolio atau aset yang diuruskan oleh profesional pelaburan. Operasi terhadap UT dikawal selia di bawah surat ikatan (trust deed).

Susah nak faham ayat tu? Jom kita fahamkan UT menerusi carta ni:


Boleh dikatakan UT adalah 'pool of money' - wang daripada pelabur-pelabur dikumpulkan dalam satu dana (fund). Wang tersebut ditukar dan disimpan dalam bentuk Unit (nanti saya terangkan lanjut pasal pengiraan Unit ni). That's why pelabur dipanggil juga sebagai Pemegang Unit.

Dana iaitu 'pool of money' tersebut diuruskan oleh pengurus dana (Manager). Manager bertanggungjawab mengurus operasi pembelian, penjualan & pelaburan unit. Senang cakap, Manager yang tentukan ke mana unit akan dilaburkan (pelaburan ke private companies, government-linked companies, etc.) demi untuk mendapatkan pertambahan modal (capital gain) kepada dana tersebut. Bila ada pertambahan modal, then kita sebagai pemegang unit pun akan dapat agihan (distribution) mengikut % keuntungan semasa. Best kan?

By the way, Manager ni profesional dan punya experience yang tinggi dalam bidang pengurusan dana, so kita sebagai pemegang unit usah risau.

Trustee adalah pemegang amanah yang bertanggungjawab dalam melindungi aset dana dan memastikan pelaburan yang diuruskan Manager adalah mengikut syarat dalam surat ikatan (trust deed). Tengok, dana ni pun ada penjaga, ni menunjukkan sekuriti terhadap dana UT & pemegang unit adalah tinggi.

____________________________________________________________


BAGAIMANA SIMPANAN KITA DIJANA ?

Okay, kita dah tahu yang wang kita dilabur dalam dana UT yang diuruskan oleh Manager yang profesional. Tapi macam mana sebenarnya simpanan kita tu dijana kalau melabur dalam UT ni?

Firstly, bagi saya explain tentang jual beli Unit.

BELI UNIT : Katakan kita ada RM100 dan nak simpan wang tu dalam dana UT. Waktu kita beli Unit iaitu pada Januari tahun A, harga 1 Unit = RM 1.00. Maka jumlah Unit yang kita peroleh = RM 100 / RM 1 = 100 unit. Ok sekarang kita ada 100 Unit dalam dana UT.

JUAL UNIT : Pada Januari tahun B, harga Unit naik kepada RM 1.10 per Unit. Kita buat keputusan jual Unit masa tu. Jadi perolehan yang kita dapat = 100 unit x RM 1.10 = RM 110.

Melalui simpanan dalam dana UT dari tahun A hingga ke tahun B, wang kita telah dijana daripada RM 100 kepada RM 110. Maka, kita dapat perolehan keuntungan sebanyak 10% (RM10).

Sekarang korang dah faham konsep mudah tentang jual beli Unit & penjanaan yang mungkin dalam pelaburan UT.

******************************


Jom kita lihat efek yang mungkin untuk pelaburan UT dalam jangka masa panjang.

Kita menyimpan RM 2,400 setiap tahun dalam dana UT (sebulan kita kumpul RM 200). Kita menyimpan selama 10 tahun. Jumlah simpanan dalam 10 tahun = RM 2,400 x 10 = RM 24,000.

Katakan purata perolehan (average return) dalam 10 tahun tersebut = 8%

Mengikut formula pelaburan:
Melalui simpanan dalam dana UT selama 10 tahun (setahun RM2,400), jika return = 8%, maka pendapatan yang mungkin adalah sebanyak RM 51,814.

******************************


Apa berlaku kalau kita lanjutkan lagi tempoh simpanan dan perolehan dana tu pula lebih tinggi? Jom tengok!

Kita menyimpan RM 2,400 setiap tahun dalam dana UT (sebulan kita kumpul RM 200). Kita menyimpan selama 20 tahun. Jumlah simpanan dalam 20 tahun = RM 2,400 x 20 = RM 48,000.

Katakan purata perolehan (average return) dalam 20 tahun tersebut = 10%

Mengikut formula pelaburan:
Melalui simpanan dalam dana UT selama 20 tahun (setahun RM2,400), jika return = 10%, maka pendapatan yang mungkin adalah sebanyak RM 322,920.


Hah, banyak tak banyak tu wang kita 'diberanakkan'? Macam saya katakan awal tadi, UT sesuai untuk simpanan jangka pertengahan hingga jangka panjang (middle to long term), at least 5 tahun kalau nak lihat keuntungan yang mungkin.

Dengan itu, UT sesuai jika anda fikirkan tentang persaraan di masa depan, atau mungkin nak kumpul wang untuk pembelajaran anak-anak nanti, atau target nak beli rumah dalam masa beberapa tahun, atau apa-apa lagi la yang korang rancangkan untuk keselesaan di masa hadapan.

____________________________________________________________


KENAPA UNIT TRUST SESUAI UNTUK LONG-TERM ?

Penting untuk dimaklumkan yang perolehan (return) UT is not guaranteed. Perolehan UT tidak tetap kerana ia bergantung kepada prestasi dana (fund performance). Prestasi dana pula dipengaruhi oleh beberapa faktor, antaranya ialah ekonomi semasa.

Prestasi dana berkemungkinan turun naik (fluctuate) sepanjang tempoh kita melabur. Good for us bila ia sentiasa naik, tapi mungkin juga jatuh at certain time, kita tak boleh jangka. Itu antara risiko dalam pelaburan UT (nanti saya cerita lanjut tentang risiko).

Kita hanya boleh target perolehan yang mungkin berdasarkan prestasi dana pada tahun-tahun yang lepas (historical data). Maka penting jugak melabur dalam dana yang stabil.

Itu sebab UT dicipta untuk pelan simpanan jangka panjang sebab kesan turun naik prestasi dana terhadap pelaburan kita akan 'terkikis' dalam jangka panjang tersebut.

Sumber: www.imoney.my
Ni contoh calculation of UT berdasarkan perolehan tahunan yang tidak tetap.

____________________________________________________________


UNIT TRUST NI ADA RISIKO TAK ?


Yep, memang ada. Pelaburan mana yang tak ada risiko kan?


Risiko Pasaran (Market Risk) :

Macam saya ceritakan tadi, UT return is not guaranteed. Keadaan market boleh turun & naik (fluctuate) bergantung kepada ekonomi semasa, keadaan politik, dan lain-lain lagi, yang seterusnya mempengaruhi prestasi dana.

Tapi kan, ramai tak tahu waktu market jatuh tu la sesuai untuk kita tambah wang pelaburan. Sebabnya Unit price maybe drop, jadi kita boleh dapat lebih Unit. Makin banyak Unit, makin 'berbuah' la pelaburan kita. Betul kan?

Paling penting waktu market jatuh adalah jangan panik dan terus jual Unit (redeem), sebab for sure korang akan rugi masa tu. Ingat tu!


Risiko Inflasi (Inflation Risk) :

Tujuan kita nak invest dalam UT ni jugak salah satunya untuk menghadapi inflasi di masa depan. Secara kasarnya, kadar inflasi (inflation rate) dalam Malaysia adalah lebih kurang 3.5%. Tapi, urban areas seperti Kuala Lumpur, Penang & Johor boleh dikatakan mencecah 6%.

Mungkin at certain time, pelaburan kita dapat return yang rendah berbanding dengan kadar inflasi semasa. Risiko sebegini mungkin menyebabkan nilai pelaburan semasa kita berada di belakang inflasi.

Tapi walaupun ini risiko yang mungkin dihadapi, at least dengan menyimpan dalam dana UT, kita dah cuba melangkah untuk berdepan dengan inflasi mendatang. Bayangkan kalau cuma menabung biasa dalam bank, lagi sukar kita nak 'lawan' inflasi nanti sebab return yang diperoleh tak cukup. Fikirkan dari segi itu.


Antara risiko lain, korang boleh baca kat bawah ni:
Sumber: www.imoney.my


Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada korang. Jika korang nak tahu lebih lanjut lagi pasal Unit Trust atau saving plan yang lain, saya sedia membantu untuk berkongsi.


Mohammad Ezwan bin Amrin
CIMB Wealth Advisors - Consultant

Facebook: Mohammad Ezwan
Email: ezwan.amrin@gmail.com
Contact / WhatsApp: 019-5815056





Monday, August 24, 2015

Agop Batu Tulug, Kinabatangan


Dulu masa kecik, selalu rasa seram bila lalu Agop Batu Tulug dalam perjalanan dari Sandakan ke Lahad Datu. Satu sebabnya bentuk batu tu yang tinggi dan nampak menakutkan (paham la budak kecik) & satu lagi dengar-dengar cerita orang tua yang tempat tu keras.

Jujurnya, aku tak tahu pun Agop Batu Tulug ni open to public. Tanggal 25/07/2015, family aku bawa masuk situ. Aku macam, "Eh, tempat yang dulu aku takut ni sebenarnya site museum!" Okay, memang rasa loser kejap! Sebenarnya, Agop Batu Tulug dibuka kepada awam pada 06/07/1996.


Apa yang ada kat situ? Ia sebenarnya bukit batu kapur yang mempunyai 3 gua utama. Agop maksudnya gua dalam bahasa kaum Sungai Kinabatangan. Tempat ni adalah tapak pengkebumian keranda kayu balak dari 500 hingga 900 tahun dahulu. Itu zaman dulu la, sekarang tinggal keranda-keranda kosong ja.

Hah, seram la jugak kan. Jom terjah!

Daily opening hours : 9.00am - 5.00pm
Bayaran masuk seorang = RM 2


Baca info lanjut tentang Agop Batu Tulug di sini.

Agop Lintanga - Gua terbesar di situ. Lebih dari 41 keranda kayu balak yang lengkap & 25 bahagian penutup atau badan dan serpihan telah ditemui di gua ini. Kebanyakan keranda di situ dibuat daripada kayu belian & tidak mempunyai hiasan (Sumber: Muzium Sabah).

"I am watching you!" Dua lubang besar tu seolah sepasang mata sedang memerhati anda! Pintu masuk Agop Lintanga adalah lubang yang sebelah kiri. Tinggi lubang lebih kurang 3 meter lebih. Laluan masuk sempit, kalau tak muat, sila buat lompat bergalah melalui bahagian atas tu. 

Gua ni dipenuhi kelawar. Tompok-tompok hitam kat atas tu adalah kumpulan kelawar. Kalau nak fe-feeling Batman, boleh la menempel kat gua ni.

"Dush!" Jatuh seekor anak kelawar. "Ho-hem-geee!" Tekezutt! Mana tak terkejut beruk, tengah rilek ambik-ambik gambar, tetiba jatuh betul-betul depan aku. Haha~ Tak boleh terbang lagi, jadi mengengsot la dia kat bawah. Kesian tengok tapi tak tau nak buat apa.

Ni antara beberapa keranda kayu balak yang masih disimpan dalam gua.

Tak cukup Dark Knight laa, tu gaya Power Rangers! lol

Agop Limunduk - Gua yang terletak di lereng berhampiran puncak bukit. Gua ni kecik tapi padat dengan keranda.

Ada pelbagai bentuk keranda. Makin besar saiz keranda dan saiz tanduk kerbau pada keranda tu, kononnya makin besar pangkat orang yang dikebumikan tu. Tapi ni keranda-keranda kosong ok.

Di satu area, ada orang buat (demo) dan jual kraftangan Sabah. Yang datang dari jauh, singgah & beli la.

Untuk ke puncak bukit, kena melalui tangga-tangga kayu. Penat la sikit, cuaca panas lagi. Nasib baik dikelilingi pokok, so kurang sikit tahap bahang.

Bila dah sampai puncak, pemandangan ni la yang dapat dilihat dari atas. Nampak kawasan-kawasan sekitar daerah Kinabatangan.

Pemandangan di sudut yang lain. Bukit jauh tu dah dekat dengan kawasan Lahad Datu.

Sebelah sudut yang lain pula boleh nampak Sungai Kinabatangan, sungai terpanjang di Sabah & kedua terpanjang di Malaysia.

Di sudut yang lain juga boleh baring & tidur di siang hari. Perosak! Tempat duduk kau jadikan tempat tidur!

Sebelum balik, jumpa pula mainan batang kayu ni. Pernah main? Mainan tradisional bah ni. Kitorang dulu tempat pijak tu pakai tin susu (yang gambar tu pakai batang kayu). Waktu kecik dulu boleh jalan pakai benda tu, sekarang aku nak seimbangkan berdiri pun tak mampu. Huhu... kecewa!

Chow la kita. Lepas ni tak rasa seram dah kalau limpas Agop Batu Tulug. Huahaha... Tambirang!


Thursday, August 6, 2015

Gua Gomantong, Sandakan


Sejak kecik lagi aku selalu terfikir 'ada apa dengan Gua Gomantong?'. Ya betul kaya dengan sarang burung, tapi banyak story pasal gua ni. Bukanlah cerita pasal gua ada penunggu, gua tempat tinggal cannibal, bukan bukan.

Waktu kecik dulu, mak aku selalu cerita pasal sejarah penemuan gua ni, tentang Datuk Pengiran Galpam yang menjadi pemilik Gua Gomantong, cerita tentang orang kampung pungut sarang burung, cerita tentang arwah atuk aku dan saudara-mara lain (suku kaum Sungai) yang pernah bekerja kat situ. Aku macam tertarik gila dengan Gua Gomantong melalui semua tu. Apakan daya, masa kecik dulu, bukan senang-senang nak masuk gua tu.


Well itu dulu, gua dimilik, diwarisi dan menjadi hak keluarga kaum Sungai. Sekarang gua ni dah jadi milik kerajaan dan berada di bawah jagaan Jabatan Hidupan Liar Sabah. Penuaian sarang burung pun adalah menerusi tender, tak macam dulu-dulu yang menjadi aktiviti orang kampung sekitar.

Sejarah penemuan Gua Gomantong ni hanya menjadi cerita turun-temurun dan mulut ke mulut ja la. Apa yang kita jumpa 'terbuku' adalah sejarah setelah diambil-alih oleh kerajaan Sabah. Untuk info lanjut tentang Gua Gomantong, korang boleh buka link ni: Gua Gomantong - Jabatan Hidupan Liar Sabah.

Terbaik di dunia tuu, harga sekilo sarang burung cecah ribuan ringgit. Tidakkah kaya orang yang join penuaian sarang burung ni.

Replika sarang burung.
Gambar kiri - Sarang jenis putih. 
Gambar kanan - Sarang jenis hitam.

Gambar daripada banner yang dipamerkan.
Gua ni dihuni oleh burung Swiftlet dengan sarangnya, kelawar yang mengisi gua di siang hari, dan lipas-lipas yang memenuhi gua. Excited tak bila dengar 'lipas'?

________________________________________________________

Jom mengembara masuk ke dalam Simud Hitam (Black Cave) yang menjadi sumber kepada sarang jenis hitam. Kitorang tak masuk ke Simud Putih (White Cave) sebab nak ke situ sukar sikit, kena mendaki bukit & perlu dapatkan kebenaran.

Kitorang pergi bukan pada waktu menuai, jadi tiada aktiviti kat situ. Kitorang cuma jalan-jalan masuk gua ja, macam abang long melawat kawasan. Hehe...

Opening hours :
Isnin-Khamis, Sabtu-Ahad = Pagi: 8.00am - 1.00pm & Petang: 2.00pm - 5.00pm
Jumaat = Pagi: 8.00am - 11.30pm & Petang: 2.00pm - 5.00pm

Bayaran masuk seorang
= RM 5 (dewasa)
= RM 2 (umur bawah 18 tahun)

Jom masuk gua!
Suruh masuk, dia duduk pulak...

Harus melepasi hutan sikit sebelum menemui Gua Gomantong.

Wei, tidak payah la tengok map, gua tu di belakangmu ja bah!

Yeah, jumpa pun Gua Gomantong! Ceh, padahal jalan dah disediakan. Susah lagi nak cari toilet dalam shopping mall.

Bahagian tepi gua. Masuk dalam gua ni hanya terus melalui jambatan tu. 

View sejurus masuk ke dalam gua. Luas gila Gua Gomantong ni.

Ni dah masuk separuh bahagian gua. Family aku kat sana nun dah sebesar jari je, hah luas tak luas gua ni.

Simud Putih terletak kat bahagian lubang atas tu, jadi situ bahaya sikit. That's why bukan senang nak masuk Simud Putih. Nak ke situ, ada laluan lain, kena daki bukit dalam 30 minit lebih.

Kalau anda nak bermanja-manja dengan lipas, di sini la tempat yang sesuai. Lipas ni ada je di sepanjang laluan & kat dinding gua. Kadang terpijak tak perasan.

Tompok-tompok hitam dalam gambar ni adalah sarang burung jenis hitam. Jauh kan, tak nampak jelas. Tapi itulah sarang yang terdekat kitorang jumpa. Gambar pun tak clear, maklum la camera biasa je.

Bahagian hujung gua. Cantik kawasan ni. Boleh bertapa nak jadi kebal kat sini. Lol~

Okay, dah selesai tawaf dalam gua. Laluan jambatan tu memang bagi kita pusing seluruh gua.

Keluar semula ke tempat asal. Kalau hilang dalam gua nasib laa... Haha~

Selesai, jom balik! Kita trekking sikit. Ber-peace la dulu kamu...

Alhamdulillah, dah lama hidup di Sandakan, 25/07/2015 hari tu baru dapat chance masuk Gua Gomantong. InsyaAllah kalau ada kesempatan, aku nak tengok aktiviti menuai sarang burung pulak.




Monday, August 3, 2015

Taman Buaya Sandakan


Tempat yang dekat dengan kampung aku tapi tak pernah masuk. Ulang-alik dari kampung ke bandar, tengok ja taman buaya ni dari luar. Tak timbul sekelumit pun minat nak masuk sejak dulu. Huhu... Taman ni terletak di Batu 8, Jalan Labuk, Sandakan.

Daily opening hours : 8.00am - 5.00pm
Show time: 11.45am & 4.00pm

Bayaran masuk seorang
= RM 10
= RM 5 (umur 4-12 tahun)


For the first time in my life, setelah 27 tahun menjadi warga Sandakan, baru timbul perasaan nak masuk tengok buaya-buaya kat situ - tarikh keramat 23/07/2015. So, ada apa dengan buaya?

Lepas beli tiket, kau melangkah masuk je entrance gate, dah tengok banyak buaya kat bawah.
Fuuh keharuman buaya memang sungguh mengancam!

Banyak kurungan dalam taman ni. Buaya dalam kurungan yang ini bersaiz lebih besar daripada buaya dalam kurungan kat entrance tadi. Dalam kolam tu pun banyak lagi, tapi tak nampak, kadang nampak kepala diorang ja. Scaaryy jugak!

Buktinya saiz besar, tengok sahaja saiz manusia oren itu.
Bajet nak compare saiz, padahal nak tunjuk diri sendiri sebenarnya. Hohoho~

Kurungan yang menempatkan anak-anak buaya. Berminat nak ambik anak angkat?

Salah satu buaya yang aku seram bila tengok. Tak tahu buaya jenis apa. Saiz tak besar, sederhana je. Kepala dia macam dinosaur. Dinosaur apa, entah tengok la Jurassic World. Hehehe...

Binatang-binatang lain pun ada dalam taman ni, watak sampingan la. Kenal pasti haiwan-haiwan itu menerusi gambar di atas. Hantarkan jawapan anda ke no. 999. Terima kasih!


Aku dengan family masuk taman buaya pukul 4 petang, kena timing sebab ada show waktu tu.
Apa yang diorang tunjuk dalam show ni? Hah, meh aku story...

Show dibuat dalam satu kurungan yang besar.
Ada 3 ekor buaya berlainan saiz dalam kurungan tu.

Buaya pertama.
Saiz kecil, brader tu boleh angkat lagi. Brader tu nak tunjuk yang bahagian bawah buaya (putih kekuningan) adalah kulit buaya yang paling mahal dan berkualiti. Ok, korang pergi cepat cari & buru buaya! Boleh jadi kaya!

Buaya kedua.
Buaya besar, tapi tak tahu umur dia berapa. Malas nak berjalan buaya ni.

Buaya ketiga.
The biggest one! Buaya paling besar kat taman. Spesis buaya tembaga. Diorang namakan Bujang Labuk. Creepy woo~

Brader-brader ni siap berjalan & baring di atas si Bujang Labuk.

video
Video ni adalah aksi 18SX, sila jangan tengok kalau umur tak cukup!


Brader ni buat adegan memasukkan tangan dalam mulut si Bujang Labuk. Berani eh! Dah pro la katakan. Sesudah tu, tamatlah show itu.

Aku tak sure samada ni buaya awet atau tiruan, tak sempat tanya orang jaga kat situ. Tapi gigi dia macam gigi betul. Si oren tu pulak, bukan hantu, bukan juga buaya, tapi jejaka biasa saja. Ececeh jual diri nampak~

Kerlaass mak aku, posing atas buaya. Kitorang ni suku kaum Sungai di Sabah, jadi mampu jinakkan buaya sejak zaman nenek moyang lagi. Owh of course la statement tu hanya dusta ku semata. Merepek apa aku ni kan...  :p

Kalau nampak main gate ni, jangan lupa singgah. Mana la tau jumpa kembar korang kat dalam. lol


Moga berjumpa lagi Bujang Labuk and the gang. Kita berjiran ja bah, lain kali korang pula datang melawat kami. Eh eh jangan!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu