Klik Untuk Tawaran Hebat!

Wednesday, January 20, 2016

PRS Elak Usus Koyak Nanti

 Entri ni berkesinambungan daripada entri lepas, Krisis Persaraan di Malaysia


Private Retirement Scheme (PRS) atau dalam bahasa, Skim Persaraan Swasta adalah pelan alternatif yang diwujudkan untuk memberi peluang kepada rakyat menabung & seterusnya memperoleh pulangan tinggi sebagai sumber pendapatan tambahan di waktu persaraan nanti.


"Tapi aku dah ada EPF, bulan-bulan duit masuk ke dalam akaun EPF."

Ok, sebelum kita lanjut, korang kena set dulu dalam minda yang PRS adalah pelan alternatif atau tambahan untuk meningkatkan tabungan kita ketika bersara nanti.
____________________________________________________________________________

"Kenapa kena tambah tabungan? EPF tu simpanan jangka panjang kan, lama-kelamaan mesti cukup punya la."

Berdasarkan satu laporan dibuat oleh EPF pada Februari 2015, pencarum EPF harus ada sekurang-kurangnya RM196,800 dalam akaun semasa bersara pada umur 55 tahun nanti (phew, banyak tuu, sempatkah kumpul?). Dengan amaun itu pun, katakan kita hidup 20 tahun lagi selepas bersara, jumlah tu hanya mampu beri kita elaun bulanan sebanyak RM820.

Agak-agak cukup tak duit bulanan tu nanti? Jangan lupa tentang inflation rate. Secara kasarnya, kadar inflasi kat Malaysia adalah dalam 3.5%, tapi urban areas seperti KL & Penang boleh cecah 6%. Kalau dah begitu kadarnya, lepas bersara nanti, RM20 pun tak cukup nak isi perut untuk sehari wei!


Itu baru makan, perbelanjaan keperluan lain lagi nak kena fikir. Beli barang mandi la, nak isi minyak kereta motor la, macam-macam. Jangan ceritalah kos kalau jatuh sakit, apatah lagi kalau kita ni tak protected/covered. Maklumlah umur meningkat, taraf kesihatan takkan maintain. Susah tu...

Jadi cukupkah kita hidup dengan RM820 sebulan nanti?
Mampukah nak tampung keperluan kita?

Sumber: KWSP
Ni keratan laporan daripada EPF (KWSP). Seram tak baca statement tu?
_________________________________________________________________________

"Aku ada menyimpan sendiri, setiap bulan aku save sikit ke dalam bank. Tu sebagai persediaan aku di masa depan juga."

Menabung dalam bank bagus, sekurangnya kita bersedia tapi selagi wujudnya better option, then we should grab the opportunity.

Menyimpan sendiri atau dalam akaun bank tak mampu 'beranakkan' duit simpanan kita (saving account hanya dapat 1% return). Menabung dalam PRS mampu menjana perolehan yang lebih tinggi. Dengan perolehan tinggi yang mungkin daripada PRS, ditambah wang sedia ada daripada EPF, pendapatan terkumpul keduanya mampu menampung perbelanjaan hidup selepas bersara.


Bagaimana PRS menjana simpanan kita?

 Tengok kat bawah ni, jika sebulan kita simpan RM350 untuk PRS, simpanan setahun = RM4,200.
Kita menabung selama 20 tahun, maka jumlah deposit sepanjang itu = RM84,000.
Katakan kadar perolehan tahunan (purata) = 6%.
Melalui satu formula pelaburan, jumlah terkumpul yang kita peroleh = RM154,499.


Kalaulah kadar perolehan tahunan tinggi lagi, iaitu 8% dan kita menabung selama 25 tahun, jumlah terkumpul yang kita peroleh mencecah RM 307,044 !!

By the way, menyimpan dalam PRS boleh motivate diri kita untuk menabung secara berdisiplin. Jika simpan sendiri ni, faham-faham la kan, bila tengok duit beribu-ribu dalam akaun bank, mulalah nafsu serakah tu menggodai jiwa. lol.
____________________________________________________________________________

"Apa yang bagus lagi dengan PRS ni?"

PRS punya banyak kelebihan yang boleh beri kita lebih perolehan.

Sumber: www.imoney.my

#1- Simpanan jangka panjang (long-term saving plan) dengan penjanaan kewangan. Seperti yang dah cerita kat atas, simpanan kita dijana melalui kadar perolehan tahunan (annual rate of returns).
___________________________________________


#2- Pengecualian cukai pendapatan (income tax relief) sehingga RM3000 setahun! Pengecualian cukai ni membolehkan kita dapat simpanan tambahan. How? Jom kira-kira!

Sumber: SmartInvestor (Dec,2015)

Untuk maksimumkan pengecualian cukai tersebut, kita harus menyimpan at least RM250 sebulan (RM250 x 12 bulan = RM3,000 setahun).

Berdasarkan jadual di atas, jika pendapatan kita yang boleh dicukaikan (personal taxable income) sebanyak RM50,001 - 70,000, then penjimatan cukai (tax savings) yang diperoleh = RM480 setahun.

Katakan kita start PRS pada 2012 dan terus menyimpan RM3,000 setiap tahun sehingga 2021, maka kita dah menabung selama 10 tahun. Dalam masa 10 tahun tu, jumlah penjimatan cukai = RM480 x 10 tahun = RM4,800 !

Untung, kan? Di samping penjanaan perolehan secara jangka panjang, kita juga dapat penjimatan cukai melalui pelaburan PRS. Dapat lagi save duit.
___________________________________________


#3- Insentif RM500 (one-off incentive) kepada pelabur muda, umur 20-30 tahun.


Macam mana nak dapat duit free RM500 ni? Hah, tak susah. Korang kena menyimpan at least RM1000 setahun dalam akaun PRS. Cuma simpan at least RM83.35 sebulan, dah dapat duit RM500. Siapa nak bagi duit free, kan?

Tawaran insentif ni sah sehingga 2018, jadi jangan tunggu lama-lama, nanti rugi!
____________________________________________________________________________

Hurmm, mari selami semula tentang realiti persaraan di Malaysia:
Sumber: SmartInvestor (Dec,2015)

Yup, don't be that 68% !

So, let's start now !


Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada korang. Jika nak tahu lanjut lagi pasal Private Retirement Scheme (PRS) atau saving plan yang lain seperti Unit Trust, saya sedia membantu untuk berkongsi.


Mohammad Ezwan bin Amrin
CIMB Wealth Advisors - Consultant

Facebook: Mohammad Ezwan
Email: ezwan.amrin@gmail.com
Contact / WhatsApp: 019-5815056



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kisah Bawah Bayu